رویداد

رویدادهای رصدی آبان 1402

رویدادهای رصدی آبان 1402

رویدادهای رصدی آبان 1402

از خسوف جزئی تا بارش شهابی اسدی، همگی در رویدادهای رصدی آبان 1402.

در آسمان آبان چه خبر است؟

با تاریک شدن هوا در شامگاه 2 آبان، می‌توانید ماه و زحل را در فاصله نسبتاً نزدیکی از هم مشاهده کنید. پس از غروب خورشید، این دو جرم را می‌توانید در فاصله ظاهری تقریباً 4 درجه قوسی کنار هم تشخیص دهید. در این شب زحل از قدر مثبت 0.7 و ماه با فاز 77% در آسمان می‌درخشند. زحل ساعت 1:30 بامداد 3 آبان و ماه حدوداً ساعت 2 بامداد در سمت غرب – جنوب غرب، غروب می‌کنند.

رویدادهای رصدی آبان 1402 - مقارنه ماه و سیاره زحل - شامگاه 2 آبان

شامگاه 2 آبـان – مقارنه ماه و سیاره زحل

ماه کامل در تاریخ 6 آبان در نیم‌سایه زمین می‌رود. با ورود بخش کوچکی از قرص ماه به سایه، ماه‌گرفتگی جزیی رخ می‌دهد. ساعت 21:31 به وقت تهران، ماه وارد نیم‌سایه زمین می‌شود. ساعت 23:05 کاملاً درون نیم‌سایه قرار می‌گیرد و گرفت جزیی آغاز می‌شود. ساعت 23:44 گرفت به حداکثر می‌رسد؛ البته همانطور که اشاره شد فقط بخش کوچکی از ماه وارد سایه می‌شود. 0:22 بامداد 7 آبان، ماه از سایه خارج می‌شود، اما همچنان در بخش نیم‌سایه قرار دارد. با خروج ماه از نیم‌سایه زمین در ساعت 1:56 بامداد، ماه‌گرفتگی به پایان می‌رسد.

رویدادهای رصدی آبان 1402 - خسوف جزئی

6 آبـان – خسوف جزئی

سیاره مشتری در همین تاریخ در نزدیکی ماه قابل تشخیص است. ماه حدود ساعت 17:00 و مشتری حوالی ساعت 17:30 از سمت شرق طلوع می‌کند. در زمان طلوع بیشتر از 8 درجه قوسی از هم فاصله دارند، اما در طول شب این فاصله کمتر می‌شود و پیش از طلوع خورشید در صبح 7 آبان، به حدود 4 دقیقه قوسی می‌رسد.

رویدادهای رصدی آبان 1402 - مقارنه ماه و سیاره مشتری - بامداد 7 آبان

بامداد 7 آبـان – مقارنه ماه و سیاره مشتری

 

سیاره مشتری در تاریخ 12 آبان به وضعیت مقابله می‌رسد. این اصطلاح برای سیارات خارجی زمانی به‌کار می‌رود که بیشترین فاصله زاویه‌ای را از خورشید داشته باشند. در این حالت، سیاره خارجی حداکثر بازتاب نور خورشید را دارد و شرایط مناسبی برای رصدش است. با یک دوربین دوچشمی کوچک، می‌توانید قمرهای مشتری را به شکل نقاطی نورانی اطراف قرص سیاره مشاهده کنید.

رویدادهای رصدی آبان 1402 - 12 آبان - مقابله سیاره مشتری

12 آبـان – مقابله سیاره مشتری

 

رویدادهای رصدی آبان 1402 - مشتری و 4 قمر گالیله‌ای آن از درون دوربین دوچشمی

12 آبـان – مشتری و 4 قمر گالیله‌ای آن از درون دوربین دوچشمی

 

ماه و زهره در بامداد 18 آبان به فاصله نسبتاً نزدیکی از هم می‌رسند. ماه حدود ساعت 2:30 بامداد با فاز 18% و زهره ساعت 2:55 از قدر منفی 4.3 از سمت شرق طلوع می‌کند. فاصله زاویه‌ای این دو جرم هنگام طلوع زهره تقریباً 4 درجه است. با گذر زمان این فاصله کمتر می‌شود و پیش از روشن شدن هوا، به کمتر از 3 درجه می‌رسد.

رویدادهای رصدی آبان 1402 - مقارنه ماه و سیاره زهره - بامداد 18 آبان

بامداد 18 آبـان – مقارنه ماه و سیاره زهره

 

ادامه این کاهشِ فاصله ظاهری در طول روز منجر به اختفای زهره پشت ماه می‌شود که برای ایران در طول روز اتفاق می‌افتد و قابل مشاهده نیست.

 

شب 26 و بامداد 27 آبان بارش شهابی اسدی به اوج می‌رسد. حداکثر تعداد شهاب‌های قابل مشاهده در شرایط ایدئال رصدی برای این بارش حدود 10 تا 15 عدد در ساعت برآورد شده که چندان زیاد نیست. اما یکی از دلایل شهرت بارش اسدی، متغیر بودن آن و توفان‌های شهابی‌ای است که در مقاطعی از تاریخ ایجاد کرده است.

شب 26 و بامداد 27 آبـان – بارش شهابی اسدی
اصطلاح توفان یا رگبار شهابی به بارش‌هایی اطلاق می‌شود که حداکثر تعداد شهاب یا ZHR بسیار بالایی دارند. آخرین توفان شهابی اسدی سال 2002 میلادی مطابق با 1381خورشیدی بود که ZHR آن بیش از 1000 برآورد شده بود. هرچند احتمال وقوع چنین پیشامدی برای امسال چندان بالا نیست، اما باز هم می‌توانید در صورت صاف بودن آسمان، از تماشای شهاب‌های اسدی لذت ببرید.

توفان شهابی اسدی – سال 1999 میلادی (1378 خورشیدی)

 

حوالی ظهر 29 آبان، ماه به وضعیت تربیع اول می‌رسد و نیمه شرقی قرص آن از زمین، روشن دیده می‌شود. ماه حدود ساعت 13:05 ظهر با فاز دقیق 50% از افق شرق – جنوب شرق طلوع می‌کند و تا ساعت 23:50 در آسمان می‌درخشد. همزمان با تاریک شدن آسمان، می‌توانید زحل را با فاصله تقریباً 3.2 درجه در جهت شمال ماه از قدر 0.8 ببینید.

در طول شب، فاصله ماه و زحل اندکی کمتر می‌شود و به کمتر از 3 درجه می‌رسد. زحل حدود ساعت 23:40 و ماه -همانطور که اشاره شد؛ ساعت 23:50 در جهت غرب – جنوب غرب، غروب می‌کند و تا زمان غروب این دو جرم، می‌توانید شاهد این مقارنه در آسمان باشید.

رویدادهای رصدی آبان 1402 - مقارنه ماه و سیاره زحل - شامگاه 29 آبان

شامگاه 29 آبـان – مقارنه ماه و سیاره زحل

 

وضعیت اهله ماه در آبـان 1402

رویدادهای رصدی آبان 1402 - اهله ماه - آبان 1402

رویدادهای رصدی آبان 1402 – اهله ماه – آبان 1402

 

 

تهیه شده در مرکز نجوم آوا استار

بازگشت به لیست

8 دیدگاه در “رویدادهای رصدی آبان 1402

  1. ایمان گفت:

    چه کویری به نظرتون بهتره برای تماشای بارش شهابی آبان ماه ؟

    1. مرکز نجوم آوا استار گفت:

      سلام،
      شما باید به کمک نقشه‌های آب و هوا و همچنین آلودگی نوری، بررسی کنید که هوا و میزان آلودگی نوری مقصدتون به چه صورت هست، هرجا که ابری نباشه و آلودگی نوری کمتری داشته باشه خوبه.

      1. ایلیا سماواتی گفت:

        سلام،
        ماه نو در ایران هم قابل رویت هست؟

        1. مرکز نجوم آوا استار گفت:

          سلام، بله اما به دلیل نزدیکی به خورشید خیلی ارتفاع کمی داره و همین رویتش رو کمی سخت می‌کنه.

  2. ارتا گفت:

    سلام من میخوام مناظر ستاره و کهکشان ها و سحابی هارو ببینم نمیدونم منظورمو متوجه میشید یا نه دقیقا میخوام اون چیزو ببینم که تو عکسای اونایی که اسمونو رصد میکنن مثل همون باشه کجارو پیشنهاد میدید و ایا این مناظر رو میشه دید ممنون میشم جوابمو بدید

    1. مرکز نجوم آوا استار گفت:

      سلام،
      دوست عزیز تمامی تصاویر زیبای نجومی که می‌بینید با برنامه‌های حرفه‌ای و تخصصی ویرایش شدند، امکان اینکه شما این تصاویر رو از پشت تلسکوپ یا دوربین دوچشمی (حتی بزرگترین تلسکوپ روی زمین) ببینید ممکن نیست!!! به دلیل محدودیت حساسیت چشم انسان شما قادر به تشخیص رنگ اجرام کم فروغ آسمان نیستید.

      برای درک بهتر این موضوع پیشنهاد میکنیم که ویدیوهای زیر رو ببینید:
      https://www.youtube.com/playlist?list=PLHmM8bDH9dVZVxNGkp0gIpIsHI5kdwlP3

  3. بیهقیان گفت:

    سلام
    Zhr بارش اسدی در اخر هفته حدود چه عددی هست
    ایا ارزش برگزاری تور رصدی داره یا بهتره تا بارش جباری صبر کنیم

    1. مرکز نجوم آوا استار گفت:

      سلام وقت شما بخیر
      بین 10 الی 15 شهاب در ساعت

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *