اخبار

ستاره‌شناسان دورترین سیاه‌چالۀ کیهان را کشف کردند

ستاره‌شناسان دورترین سیاهچاله کیهان را کشف کردند

ستاره‌شناسان دورترین سیاه‌چاله‌ای را کشف کردند که تاکنون در پرتوی ایکس دیده شده ‌است.

گروهی از پژوهشگران با ترکیب داده‌های رصدخانۀ پرتوی ایکس چاندرا و تلسکوپ جیمز وب ناسا نشانه‌ای واضح از دورترین سیاه‌چاله‌ای را پیدا کردند که‌ تا به‌امروز دیده شده است. این سیاه‌چاله 13/2 میلیارد سال نوری از زمین فاصله دارد. یعنی هنگامی‌که به آن نگاه می‌کنیم در حال تماشای ۴۷۰ میلیون سال پس از انفجار بزرگ هستیم، زمانی‌که کیهان تنها ۳% سن کنونی خود را داشت.

این سیاه‌چاله در مسیر خوشۀ کهکشانی Abell2744 است و در مرحله‌ای از رشد قرار دارد که جرم آن با جرم کهکشان میزبانش،UHZ1، برابری می‌کند.

این کشف برای درک اینکه چگونه برخی سیا‌ه‌چاله‌های ابرپرجرم بلافاصله پس از انفجار بزرگ می‌توانند به اجرام بسیار عظیمی تبدیل شوند، مهم است. آیا آن‌ها مستقیماً از برخورد ابرهای عظیم گازی شکل می‌گیرند و سیاه‌چاله‌هایی با وزن ده هزار تا صد هزار برابر جرم خورشید به‌وجود می‌آورند؟ یا از انفجار اولین ستاره‌هایی به‌وجود می‌آیند که سیاه‌چاله‌هایی با وزن بین ده تا صد برابر جرم خورشید می‌سازند؟

 

بزرگی دورترین سیاه‌چاله چقدر است؟

دانشمندان شواهد محکمی دارند از این که این سیاه‌چاله، پرجرم متولد شده است و حاصل برخورد مستقیم دو ابر عظیم گازی است. جرم آن بین ده تا صد میلیون برابر جرم خورشید است و باتوجه به روشنایی و انرژی پرتوهای ایکس ساطع شده از آن، این بازۀ جرمی مشابه جرم همۀ ستارگان کهکشانی‌ست که این سیاه‌چاله در آن قراردارد که در تضاد کامل با سیاه‌چاله‌های مرکز کهکشان‌های مجاور است. زیرا آن‌ها حدود ده درصد از جرم کل ستارگان کهکشان‌های میزبان‌شان را دارند.

این کشف با استفاده از داده‌های رصدخانۀ پرتوی ایکس چاندرا، داده‌های فروسرخ تلسکوپ جیمز وب ناسا و روش همگرایی گرانشی انجام شده است و نتایج آن شناخت ما را از چگونگی تشکیل سیاه‌چاله‌های ابرپرجرم بیشتر می‌کند.

 

مترجم:سمیرا صابر

ویراستار: نازنین‌زهرا بابایی

منبع:ناسا

مرکز نجوم آوا استار

بازگشت به لیست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *