در آسمان فروردین چه خبر است؟
ساعت 6 و 36 دقیقه و 26 ثانیه صبح روز چهارشنبه 1 فروردین 1403، زمین از نقطه اعتدال بهاری میگذرد که در تقویم ایرانیان متناظره با آغاز سال نو است. چهار نقطه در مسیر مدار زمین دور خورشید وجود دارد که به نقاط اعتدال و انقلاب معروف هستند.
در نقطه اعتدال بهاری، زاویه تابش خورشید به هر دو نیمکره زمین یکسان، و ضمناً طول روز و شب هم برابر است. از منظر نجومی، این نقطه، نقطۀ تلاقی استوای سماوی و دایره البروجه که برای آشنایی و مطالعۀ بیشتر، میتوانید بخش آموزش اپلیکیشن آوا استار را مطالعه کنید.
✨🔭
روز دوشنبه 6 فروردین، ماه به وضعیت بدر یا کامل میرسد. همزمان در برخی از نقاط زمین هم؛ ماهگرفتگی نیمسایه اتفاق میافتد. ساکنان بخشهای شرقی روسیه و استرالیا، تمام قاره آمریکای شمالی و جنوبی، بخشهای غربی آفریقا و اروپا شاهد این ماهگرفتگی نیمسایه هستند. البته ماهگرفتگیهای نیمسایه چندان محسوس نیستند و تشخیصشون کار سختیه.
✨🔭
دقایق پایانی شب شنبه 11 فروردین و بامداد یکشنبه 12 فروردین میتوانید مقارنه ماه و ستاره قلبالعقرب را تماشا کنید. قلبالعقرب حدود ساعت 23:20 و ماه حدود ساعت 23:40 از سمت جنوب شرق طلوع میکنند.
در زمان طلوعِ ماه، فاصلۀ زاویهای این دو جرم حدود 3 درجۀ قوسی است که با گذشت زمان بیشتر میشود. ساعاتی پیش از طلوعِ ماه و قلبالعقرب برای ساکنان ایران، اختفای این ستاره با ماه اتفاق میافتد که از ایران قابل مشاهده نیست.
✨🔭
صبحگاه شنبه 18 فروردین در صورت صاف بودن آسمان میتونید اجتماع زیبای ماه، مریخ و زحل رو تماشا کنید.
مریخ حدوداً ساعت 4:20 و ماه و زحل حدود ساعت 4:30 بامداد از سمت شرق – جنوب شرق طلوع میکنند. با توجه به ارتفاع خیلی پایین و زمان کمی که تا طلوع خورشید باقی میماند، افق شرقیتان باید کاملاً باز و بدون غبار باشد. تا پیش از طلوع خورشید برای عکاسی یا رصد این منظره فرصت دارید.
✨🔭
همزمان با ماه نو در تاریخ دوشنبه 20 فروردین، در بخشهایی از قاره آمریکا خورشیدگرفتگی کامل اتفاق میافتد. خط گرفت کلی از اقیانوس آرام شروع میشود، از غربِ مکزیک وارد خشکی شده، از ایالتهای جنوب شرقی آمریکا رد میشود و با گذر از نزدیک خط مرزی آمریکا و کانادا، در اقیانوس اطلس به پایان میرسد.
نخستین نقطه در زمین ساعت 19:12 و آخرین نقطه ساعت 0:22 بامداد (21 فرودین) به وقت ایران، شاهد این خورشیدگرفتگیِ کامل هستند. گروهی از اعضای تحریریه آوا استار این رویداد را به صورت زنده از تگزاس آمریکا پوشش میدهند و شما میتوانید این گرفت کامل را در لایو اینستاگرام آوا استار مشاهده کنید.
✨🔭
شامگاه چهارشنبه 22 فروردین با تاریک شدن نسبیِ آسمان، میتوانید مشتری را به شکل نقطهای درخشان در فاصله زاویهایِ حدوداً 4 درجۀ قوسی از ماه با فاز تقریبی 5% تشخیص دهید. ماه ساعت 20:45 و مشتری ساعت 20:50 در سمت غرب – شمال غرب غروب میکنند و تا پیش از این زمان برای تماشای این مقارنه فرصت دارید.

✨🔭
بامداد پنجشنبه 23 فروردین میتوانید شاهد مقارنه زحل و مریخ باشید. این دو سیاره حدود ساعت 4:10 بامداد با فاصلۀ زاویهایِ کمتر از نیمدرجۀ قوسی از سمت شرق طلوع میکنند. با توجه به ارتفاع پایین، برای رصد یا عکاسی از این منظره باید افقی کاملاً باز و صافی داشته باشید.

✨🔭
شامگاه پنجشنبه 23 فروردین با تاریک شدن هوا میتوانید شاهد مقارنۀ نزدیکِ هلال 11% ماه و خوشه پروین باشید. با توجه به روشنایی نسبی ماه و فاصله زاویهایِ بسیار نزدیک این دو جرم، برای تشخیص خوشه پروین نیاز به آسمانی کاملاً صاف و تاریک دارید. ماه حدود ساعت 22:00 در افق غرب – شمال غرب غروب میکنه و تا پیش از این زمان برای رصد یا عکاسی فرصت دارید.

✨🔭
وضعیت اهله ماه در بهمن 1402

تهیه شده در مرکز نجوم آوا استار
سلام و تشکر
امشب 30 فروردین ماه نصفه به رنگ قرمز دیدم. دلیلش چیه؟ استان آذربایجان غربی هستم. به هوا ربط داره؟ یا رویداد نجومی خاصیه؟
سلام دوست عزیز
احتمالا به دلیل شرایط جوی بوده.